A magyar munkavállalók fele számít arra, hogy munkahelyén karácsonykor kap egyszeri pénzjutalmat. Hosszú távon azonban kevesebben örülhetnek: 2015-ben tízből hatan nem remélnek fizetésemelést a Randstad Workmonitor friss eredményei szerint. 

 

A magyar munkavállalók többet remélnek a karácsonytól, mint nyugat-európai kollégáik – derül ki a Randstad Workmonitor 2014 utolsó negyedévében felvett adataiból. Hazánkban a megkérdezettek 55 százaléka számít az ünnepek alkalmából egyszeri pénzjutalomra, míg Németországban 48 százalék, az Egyesült Királyságban 43 százalék, Franciaországban 32 százalék, Dániában pedig csak 22 százalék vár bónuszt. A globális felmérés szerint az ázsiai és dél-amerikai országokban a leggyakoribb, hogy karácsonykor/év végén plusz pénzt kapnak az alkalmazottak, Mexikóban például a megkérdezettek 86 százaléka számít erre.

Az új év már kevesebb munkavállalónak hoz örömöt hazánkban: csak a megkérdezettek 43 százaléka gondolja úgy, hogy fizetése 2015-ben növekedhet. A közép-európai régióban a magyarok így is a bizakodóbbak közé tartoznak (Szlovákiában például csak 32 százalék remél a jelenleginél több jövedelmet), sőt még Belgiumban vagy Luxemburgban is kevesebben számítanak fizetésemelésre, mint Magyarországon. Svájcban, az Amerikai Egyesült Államokban vagy az Egyesült Királyságban azonban már a megkérdezettek több mint fele gondolja úgy, hogy  bérük növekedni fog.

 

Nem számítunk gazdasági fejlődésre

Baja Sndor_cr

– A bónuszokat és a fizetésemeléseket az idei teljesítmény mellett nyilvánvalóan a 2015-ös pénzügyi várakozások is befolyásolják –magyarázta az eredményeket Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója. A felmérésben ezért arra is rákérdeztek, hogy a munkavállalók számítanak-e a gazdasági helyzet javulására hazájukban. – A globális átlagot nézve a többség bizakodó: 58 százalék bízik a gazdasági növekedésben. Még Portugáliában vagy Spanyolországban is, ahol az elmúlt években súlyos nehézségekkel kellett megküzdeniük az embereknek, 78, illetve 87 százalék vár további fellendülést – tette hozzá Baja.

Magyarországon azonban a megkérdezettek meglehetősen borúlátóak a gazdaság teljesítményét illetően: hazánkban csak 39 százalék vár növekedést, vagyis a világ nagy részével ellentétben mi inkább recesszióra készülünk 2015-ben. A 34 országra kiterjedő vizsgálatban ez az ötödik legalacsonyabb érték – a legpesszimistábbnak ezúttal Franciaország, Japán és Luxemburg bizonyult.

 

A felmérés hátteréről

A Randstad Workmonitor egy 34 országra kiterjedő felmérés, amely elsősorban a munkavállalói attitűdöket vizsgálja. A negyedévente végzett kutatás egy-egy speciális témakör mellett a globális és a helyi munkaerő-piaci trendeket is monitorozza. A 2014 negyedik negyedévére vonatkozó statisztikák alapjául szolgáló adatokat 2014. október 23. és november 5. között vették fel. A felmérés során feltett kérdésekre Magyarországon több mint 400, legalább heti 24 órában fizetett alkalmazottként dolgozó, 18-65 éves munkavállaló válaszolt.

 

 

Ranstad grafikon