TEVA-cikk

Képünkön: A MegaPlant üzem átadásán Navracsis Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, Aliza Bin-Noun, Izrael Állam nagykövete, Kósa Lajos, Debrecen város polgármestere, Shlomo Yanai, a TEVA Pharmaceuticals Industries Ltd. elnöke és vezérigazgatója, valamint Dr. Hegedűs Lajos, a TEVA Gyógyszergyár vezérigazgatója.


Újabb jelentős fejlesztések a TEVA-nál

A másfélszobás lakásból induló cég jelenleg háromezer munkatársnál tart


Október 1-jétől a TEVA Magyarország vezérigazgatója Dr. Szabó László, aki a TEVA magyarországi megalapítójától, Rózsa Andrástól vette át a vállalat vezetését. A Teva Magyarország Zrt. mint holding és a tulajdonában lévő Teva Gyógyszergyár Zrt. Budapest, Gödöllő, Sajóbábony és Debrecen telephelyeken 2 800 embernek ad munkalehetőséget 2010-ben. A magyar piacon a TEVA a kereskedelmi és marketingfeladatait, valamint pénzügyi és számviteli, törzskönyvezési-szolgáltatói központi faladatait a TEVA  Magyarország Zrt.-ben (Holding), a gyártást pedig a TEVA Gyógyszergyár Zrt.-ben látja el.
A vállalat kimagaslóan széles termékkínálattal rendelkezik a szív- és érrendszeri, az emésztőszervi, valamint az onkológiai megbetegedések kezelésének területén. Logisztikai központjuk a huszonegyedik század legmodernebb technológiájával működik Gödöllőn, a hazai gyógyszertárakat - beleértve a kórházi gyógyszertárakat is - látja el termékekkel.
A világ vezető generikus készítményeket gyártó vállalatának magyarországi jelenléte tizenhét éve indult egy másfélszobás bérelt belvárosi lakásban, egyetlen törzskönyvezés alatt levő gyógyszerrel. Rózsa András javaslatára a cég 1995-ben megvásárolta a debreceni Biogal gyógyszergyárat, majd 2000-ben a TEVA család tovább gyarapodott a gödöllői Human gyógyszergyárral, mellyel Magyarország a TEVA európai gyártási bázisává vált.
A TEVA több mint másfél évtizedes jelenléte alatt a Magyarországon megtermelt nyereségét folyamatosan a termelésbe, a kutatásba és a világszínvonalú logisztikai központ fejlesztésébe forgatta vissza. Ennek keretében idén július 13-án adták át a MegaPlant csomagolóüzemet Debrecenben, melynek kapacitása 15-20 milliárd tabletta gyártására elegendő évente. A jelentős mennyiség előállításához és az üzemeltetéshez további 415 munkatársra van szükség, a beruházással a TEVA harminchét gyártóbázisa közül a magyarországi immár az első öt között van.


A magyarországi munkatársak 50 %-a vegyész, orvos, gyógyszerész, mérnök, közgazdász, és az új beruházás is legalább 150 fő diplomás munkaerőt igényel a vegyipari szakmunkások alkalmazása és képzésének támogatása mellett.
A Hajdú-Bihar megyében történő beruházáshoz elnyert állami támogatás az összes beruházási érték egyharmadát teszi ki. Dr. Szabó László, a TEVA Magyarország Zrt. vezérigazgatója megkeresésünkre elmondta, hogy bízik abban, hogy a több évtizedre visszatekintő múlttal rendelkező magyarországi kereskedelmet és gyógyszergyártást a jövőben új, dinamikus szemlélet szerint sikerül tovább fejleszteni.