Az euronews minapi híre szerint miközben Európa digitális gazdasága hétszer gyorsabban növekszik, mint bármely másik szektor, addig az informatikai készségek hiánya miatt kilencszázezer állás betöltetlen a kontinensen. Magyarországon hasonló a helyzet: az IT szektor dinamikusan fejlődik, ugyanakkor számos munkakör betöltését megakadályozza a jelentkezők IT-ismereteinek hiánya. Hasonló a helyzet a nyelvismeret szintjével is. A Jobline idén tavasszal tette közzé, hogy kutatásuk szerint a meghirdetett állások alig tíz százalékát lehet idegennyelv-ismeret nélkül betölteni. Két idegen nyelv ismerete, vagy egy kisebb európai nyelvben való jártasság pedig óriási előnyt jelenthet. A JobGroup szerint számítástechnikai ismeretek és idegennyelv-tudás nélkül jövőre minden eddiginél nehezebb lesz elhelyezkedni.

 

 

– Sokszor találkozunk azzal, hogy a nálunk jelentkező pályázó tisztában van vele, mennyire fontosak az informatikai ismeretek és az idegennyelv-tudás, egyelőre mégis csak töpreng azon, hogyan is vágjon bele ezek elsajátításába. Márpedig aki nem lép ezekben a kérdésekben, az kimarad a lassan növekedésnek induló gazdaság kínálta álláslehetőségekből. – véli Dobár Attila, a munkaerőközvetítéssel és kölcsönzéssel foglalkozó Job Kft. ügyvezető igazgatója.

t tipikus_hiba-keretes2

Már idén is azok jártak sikerrel, akik mertek bátrak lenni – és jövőre ez még inkább

így lehet. A meghirdetett állások egy részénél a vállalatok szinte önmagukban is ellentmondó követelményeket fogalmaznak meg. Egyszerre várják el, hogy belülről motivált, a feladatokat kereső és megtaláló,

kezdeményező fiatalok jelentkezzenek hozzájuk, ugyanakkor megkövetelik az elvárásokhoz, a munkahelyi struktúrához vagy épp az ügyfélszolgálati munka kezeléséhez való alkalmazkodást. Az egyetemen nemrég végzett munkatárs merjen akár részleteiben kidolgozott projekt-kezdeményezést mutatni főnökének, ugyanakkor fogadja el, hogy az esetleges megvalósítás során szinte teljesen átalakulhat az eredeti elképzelés.  Ezek az ellentmondások gyakran eltántorítják a jelentkezőket.

– A jelentkezők interjúvolása során is rendre alapvető félreértésekkel találkozunk. Vannak, akik azért nem merik beadni jelentkezésüket, mert félnek, hogy úgysem veszik fel őket, mások pedig elképzelhetetlennek tartják, hogy félóránál messzebb utazzanak naponta dolgozni. Pedig egy jó állás megszerzéséért először magunkat kell legyőznünk. A vállalkozó kedv és a merészség talán azok a tulajdonságok, melyekre a leginkább építenünk kell, ha állást szeretnénk találni. – mondta a JobGroup részét alkotó cég vezetője.

A hivatalos munkanélküliség hét százalék körül jár, azonban figyelembe véve, hogy a foglalkoztatottak közül hányan dolgoznak közmunkásként, vagy kifejezetten a pályakezdő fiatalok körében vizsgálódva látszik, hogy nagyon sokan keresnek állást.

Az elkövetkező évben ennek a több százezer embernek a következő három dolgot érdemes figyelembe vennie. Először is, úgy tűnik, folytatódik a gazdaság lassú magára találása, ami azt jelenti, hogy egyre több cég bővít és vesz majd fel új munkatársakat. Az álláskeresőknek érdemes nyitva tartaniuk a szemüket, figyelni a hirdetéseket, böngészni az internetet, ismerőseik, barátaik között kérdezgetni, milyen lehetőségekről tudnak.

Fontos az is, hogy az önéletrajzukat mindenképpen adják be valamelyik munkaerőközvetítő, munkaerőkölcsönző céghez.

Másodszor, terjednek az ún. rugalmas foglalkoztatási formák. Ezek azok a  munkakörök, amelyeket ún. atipikus foglalkoztatási módon töltenek be. Ide
tartozik például a távmunka, a részmunkaidős foglalkoztatás vagy a megosztott munkaidő. A részmunkaidős lehetőségek terjedése például egyre több kisgyerekes anyukának kínál arra lehetőséget, hogy a gyermeknevelés után újból visszatérjen dolgozni, és hogy négy- vagy hatórás munkakörben munkát vállaljon. Szintén rendhagyó modellnek tekinthető a kölcsönzés is, ahol a főállású munkavállalókkal megegyező feltételekért, de mégis rugalmas módon lehet elhelyezkedni. A munkavállaló ugyanolyan jogi védettséget élvez és ugyanolyan juttatásokban részesül, mint a cég által alkalmazott, főállású társai. Ráadásul, minden rugalmas és atipikus foglalkoztatási forma nyitva hagyja annak lehetőségét, hogy a munkavállaló később már teljes munkaidőben, főállásban dolgozzon az adott cégnél.

– A legfontosabb tartalékot azonban mindenki saját maga hordozza. A mentalitásbeli váltással, a megváltozott hozzáállással, kellő rugalmassággal, a lehetőségekhez történő alkalmazkodással egyszeriben számos új lehetőséggel kerülhetünk szembe. Érdemes arra vállalkozni, hogy újat tanuljunk, megéri bátornak lenni és olyan feladatban is gondolkodni, amit korábban nem végeztünk. Ha valaki mindezt meglépi, akkor jó eséllyel el tud jövőre helyezkedni. Ehhez azonban az kell, hogy január elsején megfogadja, min változtat azért, hogy munkát találjon. – összegezte Dobár Attila, a Job Kft. ügyvezetője.

 

A JobGroupról

A magyar tulajdonban lévő JobGroup Magyarország egyik vezető HR tanácsadó és szolgáltató cégcsoportja. Az 1992-ben munkaerő-közvetítésre és -kölcsönzésre alakult Job Kft. előbb a call centereket üzemeltető Tele-Scope-pal bővült, majd a Rehabjob létrejöttével a magyar piacon újdonságszámba menően belevágott a megváltozott munkaképességűek integrálódásának segítésébe. A BrandJob létrejöttével és a TMP Worldwide-hoz történő csatlakozásával a 21 éves JobGroup képes arra, hogy a munkaerő keresésével és megtartásával kapcsolatos szolgáltatások széles körét nyújtsa mind az ép, mind a megváltozott munkaképességű munkavállalóknak. A  Contrag felvásárlásával, majd a Tele-Scope eladásával a cégcsoport 2013-ban tovább fókuszálta tevékenységét. A magyar tulajdonban lévő cégcsoport árbevétele 2013-ban meghaladta az 1,1 milliárd forintot.