Sok vállalatnál komoly gyakornoki programot tartanak fent, melynek keretében minden évben jelentős létszámban foglalkoztatnak tehetséges diákokat. Ugyanakkor gyakran hallom diákoktól, friss végzősöktől, hogy szakmai gyakorlatukon érdemi munka közelébe sem engedték őket, a három hónap alatt sokat fénymásoltak, rengeteg kávét főztek és más, kvalitásaikat messze nélkülöző feladatokkal foglalták le őket (már ahol egyáltalán lefoglalták őket). 

Eközben sok munkaadó azért fél felvenni pályakezdőket, mert nehéz megállapítani, hogy ki fog közülük beválni, magyarul nagy a kockázat. Pedig e gordiuszi csomó átvágására kiváló eszköz a diákok gyakornokként történő alkalmazása.

Az idén online marketingmunkára alkalmaztunk gyakornokot, ami azért is volt érdekes, mert a fiatalember a Corvinusról jött, és nálunk szinte csak olyan dolgokat tanult, amikről ott nem is hallott. Ebből arra lehetne következtetni, hogy nem sok hasznát vettük, de szerencsére pont az ellenkezője történt. Nagyon gyorsan tanult, a megadott forrásanyagokat otthon önszorgalomból áttanulmányozta, és azonnal igyekezett is alkalmazni a tanultakat. Ettől nagyon lelkessé vált, mert így egészen más értelmet nyert az, amit meg kellett tanulnia. Sőt, a gyakorlati sikerek hatására eldöntötte, hogy ő bizony online marketinggel akar foglalkozni, és kifejezte, hogy szeretne nálunk dolgozni. Megismerve eredménytermelő képességeit, munkához való hozzáállását, örömmel vettük alkalmazásba.

Megismerve gyakornokunk eredménytermelő képességeit és a munkához való hozzáállását, örömmel vettük alkalmazásba.

A gyakornokok költségei ráadásul rendkívül alacsonyak, a „bérüket” nem terhelik járulékok és adók, ezért kis kockázattal jár az alkalmazásuk. Személyes tapasztalataim szerint a három hónap alatt viszont nagyon jól le lehet mérni valós képességeiket, motivációjukat, és ők maguk is sokkal jobban képbe kerülnek azzal kapcsolatban, hogy mit is szeretnének kezdeni magukkal a diploma után. Mivel még fiatalok és lelkesek, rendkívül gyorsan tanulnak, ezért a gyakorlat alatt már komoly mennyiségűérdemi munkát is el tudnak végezni. Ennek azonban fontos feltétele, hogy legyen olyan munkatársunk, akinek van ideje velük foglalkozni, beavatni őket a cég- és munkakultúrába, megtanítani a szakmai alapokat, továbbá segíteni őket munkájuk során.

Összefoglalva: a gyakornoki program kiváló lehetőség. Tehetséges fiatalokat tudunk felvenni és alacsony kockázattal „kipróbálni”, így könnyen tehetünk szert értékes munkatársakra. Véleményem szerint gyakornoki programot pont az olyan, magas kvalifikáltságot igénylő munkakörökben érdemes indítani, amelyekhez nem szükséges öt-tízévnyi tapasztalat, viszont nagyon nehéz és kockázatos megfelelő embert találni.

 

Kelkó Tamás, toborzás-kiválasztási szakértő

www.kelko.hu