Avagy mit és hogyan NE… ha állást keresünk. Herczku Mónika karriertanácsadó tippjei.

Az utóbbi időben sok-sok önéletrajzot néztem meg, és találtam néhány olyan hibát, amelyet mindenképpen szeretnék az olvasókkal megosztani.

Semmiképpen sem célom bárki nehéz helyzetének vagy az álláskeresés terén való járatlanságának a kifigurázása, sokkal inkább felhívás arra, hogy a józan ész néha többre képes, mint a görcsös akarat.

Ha nem derül ki, aminek ki kellene….

A következő önéletrajzot kaptam: ,,Kovács Anna (persze nem ezzel a névvel) vagyok, 20 éves, pályakezdő. Szükségem lenne munkára. Nem dolgoztam még, de könnyen tanítható vagyok. Barátságos, beszédes lány vagyok. Telefonszámom:………”

Persze, értem, hogy pályakezdőként Kovács Anna talán igen nehéz helyzetben van, dolgozni szeretne, sőt az is lehet, hogy már eljutott arra a pontra, hogy mindegy, hogy mit, csak engedjék már végre dolgozni és az eddigi tudását kamatoztatni, de ez egy önéletrajzhoz valóban kevés.

Bizony, van olyan, helyzet, amikor a kísérőlevélben csak annyit tüntet fel a pályázó: “A hirdetésre küldöm az önéletrajzomat”. Igen ám, de ha egyszerre több hirdetés is megjelent, akkor már nem egyértelmű, hogy melyikre, főleg, ha a pályázó az önéletrajz alapján több pozícióra is alkalmas lehet.

Mint ahogyan az ,,irodai munkakörben szeretnék dolgozni” cél feltüntetése sem elég ahhoz, hogy a tanácsadó kitalálja, melyik irodai munkakörre gondolt az illető pályázó.

Érdemes pontosan fogalmazni és minél több részletet megadni, mert ennyire félreérthető vagy nem elégséges információt tartalmazó önéletrajzokkal egyetlen tanácsadó vagy HR-es sem tud mit kezdeni.

Helyesírás, helyesírás…jaj

Nagyon sokszor elhangzott már minden fórumon, hogy a helyesírásra nagyon oda kell figyelni. Egy-két helyesírási hiba, elgépelés, és máris az a benyomása támad az olvasónak, hogy az önéletrajz írója nem képes odafigyelni a részletekre, nem ellenőrzi, hogy milyen minőségű munkát ad ki a kezei közül.

Adott esetben félő, hogy leendő munkahelyén is ellenőrzés nélkül fog kiküldeni anyagokat vagy rendetlen, pontatlan munkákat fog leadni. Az önéletrajz egyben tükör is: ha rendezetlen, hibás, akkor lehet, hogy írójának életében is kuszák a szálak, és így kevésbé tud koncentrálni a munkájára.

Az önéletrajzot mindenképpen ellenőrizni kell helyesírás-ellenőrző programmal, és érdemes még egy-két további személlyel is átolvastatni, mert több szem valóban többet lát.  S hogy ne fordulhasson elő ilyesmi az önéletrajzban: ,, szaközépbe éretségiztem” és ,, telyesítő készségem kiváló”. Bár az első helyezést nálam a lap tetejére nagy és vastag betűkkel kiírt. ,,önélet rajz” kapja, így, különírva.

E-mail címek és csatolmányok

Ha egy céggel hivatalos kapcsolatba kerülünk azáltal, hogy önéletrajzot küldünk vagy feltöltünk, akkor érdemes az e-mail címünket is ennek megfelelően alakítani. Gondolok arra, hogy a ,,feketedemon@…” , a rambo@…. vagy az anyuci@….  email címek nem igazán keltenek jó benyomást. A munkahelyekre nem fekete démonokat, Rambókat vagy anyucikat várnak, hanem Tóth Pétereket vagy Szabó Ágneseket. Érdemes olyan e-mail címet kreálni, amelynek a nevünk az alapja és nem egy szűkebb körben használt becenév.

Mindezeken túl többször találkoztam hatalmas méretű – a legnagyobb 47MB(!) volt – csatolmányokkal. Őszinte legyek? Nem nyitottam meg. Úgy gondolom, hogy az önéletrajznak, ha semmilyen bizonyítványmásolat nem kellett – plusz egy fényképnek maximum 1 MB nagyságúnak kellene lennie. Érdemes erre is figyelni.

Ha már a fénykép szóba került: semmi rózsaszín sortos, kutyasimogatós, karácsonyi fénykép nem javasolt. Csak egy igazolvány méretű arckép, kamerába néző tekintettel.

Előző munkahelyek és korábbi tapasztalatok

A könnyebb érthetőség kedvéért az önéletrajzokat fordított időrendi sorrendbe szokás írni, azaz a legutolsó munkahely kerül a legelejére és időrendben onnan haladunk visszafelé a korábbi pozíciók felsorolásával. Nem szerencsés a ,,Szakmai tapasztalatok” részt 1983-1989 közötti időszak feladatainak felsorolásával kezdeni. Ez már nagyon régen volt, sokkal érdekesebb és fontosabb, hogy az utóbbi években milyen tapasztalatokat szerzett. Időben 15, maximum 20 évet érdemes visszafelé menni, az annál régebbi tapasztalatokat csak akkor kell beírni, ha valamiért kifejezetten fontosak.

A korábbi munkahelyekhez nem érdemes csak annyit írni, hogy ,,különféle irodai munkák”, hiszen ebből még nem lehet megtudni, hogy milyen tapasztalatokat szerzett, mihez ért a pályázó.

Találkoztam olyan önéletrajzzal, aki egy marketinges állásra jelentkezve az eddigi magánénekesi pályafutását írta le, pontosan felsorolva az eddigi koncerteket, és külföldi ösztöndíjakat, de a marketing területen szerzett tapasztalatokról egy szó sem esett.
Egy pályázó a kísérőlevélben azt írta, hogy ,,az önéletrajzomból hiányzik, hogy 2011. májusa óta az X.Y. Kft-nél dolgozom területi képviselőként.” És tényleg: az önéletrajza 2011. áprilisáig tartott. Az elmúlt másfél évről nem tett említést. Természetesen az önéletrajzba bele kellett volna írni az eltelt időszakot is, valamiért mégis csak a kísérőlevélbe került, ami így nem állja meg a helyét.

Sokszor olvastam az ,,érdekelne az állás” ,,jelentkeznék a meghirdetett pozícióra” szófordulatokat. Ezek bizonytalanságot, (jelentkezem, de lehet, hogy már kicsúsztam a határidőből, jelentkezem, de tudom, hogy nem engem választank…) kicsit reménytelenséget sugallnak. Érdemesebb helyettük a ,,szeretnék jelentkezni” vagy a ,,jelentkezem”, ,,érdekel ez a lehetőség” fordulatokat használni.

Hogyan győzzük meg leendő munkaadónkat, hogy ránk van szüksége?

Egy kísérőlevélben olvastam, hogy a pályázó így érvelt saját maga mellett: ,,Szeretném felesleges energiáimat az Önök cégénél levezetni”.  Mindenképpen meggyőző: nem érdekli a szakmai fejlődés, az egzisztencia, a karrierlehetőségek….csak az energia a lényeg! A viccet félretéve, ezt így nehezen lehet komolyan venni.

Számomra az a tanulság, hogy az önéletrajz írása terén még van hová fejlődni, Ezek nem óriási hibák, nagyobb odafigyeléssel és kontrollal biztosan elkerülhetőek lennének. Néha érdemes álláskeresőként beleképzelni magunkat egy tanácsadó vagy HR-es bőrébe, hogy az önéletrajzunk olvasása közben vajon milyen érzései támadhatnak. Mennyire vehet minket komolyan, mennyire ,,jön át” az önéletrajzból szakmai hozzáértésünk és személyiségünk?

Önéletrajzminták között ide kattintva böngészhet! http://www.profession.hu/oneletrajz

 

Forrás: profession.hu